ENDOKRILNI SISTEM

ENDOKRILNI SISTEM

Je sistem žlez, ki proizvaja različne hormone, ki skrbijo za regulacijo telesa. Sistem sestavljajo, hipotalamus, hipofiza,češerika, ščitnica, obščitnica, priželjc, nadledvična žleza, slinavka, jajčniki (ženska) in/ali moda (moški).

HIPOFIZA
Se nahaja v bazi možganov ter proizvaja 9 hormonov, ki skrbijo za homeostazo v telesu.
HIPOTALAMUS
Je majhen del možganov, ki pa igra glavno vlogo pri številnih funkcijah, katere so povezane s preživetjem na dnevni, ter s preživetjem vrste. Dnevno procesira veliko število informaciji, ki so potrebne za ravnovesje v telesu.
ČEŠERIKA
je majhna endokrilna žleza v možganih, ki proizvaja hormon, ki regulira vzorce spanja/budnosti, ter sezonskih dejavnosti.
ŠČITNICA
Se nahaja v vratu, pod Adamovim jabolkom. Ta žleza nadzira hitros porabe energije, izdeluje beljakovine, ter kontrolira kako senzibilno je telo na druge hormone v telesu. Proizvaja hormone T3 in T4, ki regulirajo metabolizem telesa, ter rast in delovanje mnogih drugih sistemov.
OBŠČITNICA
Je majhna žleza, ki se nahaja ob ščitnici, regulira količino kalcija v krvi in kosteh.
NADLEDVIČNA ŽLEZA
Se nahaja na vrhu ledvic. Skrbi za sproščanje hormonov, kot reakcija na stres. Njeno delovanje vpliva na ledvice s hormonom, ki regulira osmolarnost krvne plazme.

Celotni sistem v osnovi skrbi za ravnovesje – homeostazo, torej stanje na tem sistemu pomen, da neka situacija povzroča neravnovesje. Za podrobnejši pomen sporočila moramo pogledati lokacijo, kjer se prizadeti organ nahaja.
PODROČJE VRATU
Ne govorite svoje resnice, ne izražate sebe, zadržujete svojo resnico
PODROČJE LEDVIC
Zadržujete v sebi toksične čustva in misli, ki so posledica toksičnih dogodkov.
PODROČJE GLAVE
Opozorilo, da morate pogledati na vrh ali osnovo situacije, ker tam je potrebna sprememba.
Lahko je tudi sporočilo, da se malo ustavite, ker prejemate preveč informaciji, preveč procesirate, potrebujete mentalni počitek.