ODVISNOST

Pretekli teden sem imel veliko opravka z razno raznimi odvisnostimi in pa z nekaterimi teorijami, ki jih ljudje, ki poučujejo duhovnost, posredujejo naprej. Tukaj je bilo predvsem govora o odvisnosti od določenih substanc.

Najprej poglejmo teorijo odvisnosti, ki govori predvsem o tem, da je nekdo odvisnik, ker njegovo telo zahteva neko snov in da dokler se telo te snovi ne reši, bo in je odvisnik. Poleg tega naj bi bili odvisniki zelo nevarni za povratek v odvisnost.

Žal se ta teorija v celoti podre, ko se začnemo zanimati za dogajanje po vojni v Vietnamu. Veliko število vojakov je takrat prejemalo, absorbiralo velike količine heroina. Torej po teoriji bi morali po vojni bili vsi odvisniki od heroina. Vendar ni bilo tako. Po isti teoriji bi vsak človek, ki je imel hujšo operacijo, moral biti po rehabilitaciji odvisnik, ampak zopet ni tako.

V duhovnem svetu velja, da je odvisnost nekaj negativnega in da naj se izogibamo vsem substancam, ki povzorčajo odvisnosti. Kar je deloma res, deloma pa ni. Vse je odvisno, s kakšnim namenom nekaj delamo. Določene naravne substance so sprejemljive, če jih človek občasno uporablja, medtem ko dela na sebi in mu te substance pomagajo se odpočit. Ker delo na sebi je izčrpajoče.

Da vam je lažje razumeti zgornji stavek, to je isto kot jemanje antidepresivov. Jemlje se jih, ko gremo čez neko težko obdobje z namenom, da gremo lažje čez, vendar med tem tudi delamo na sebi in v nekem krajšem obdobju prenehamo jemati antidepresive. Uporabimo kot trenutno pomoč, ne pa kot glavni vir.

Za tiste, ki si še ne dovolite iti izven okvirjev javnega mentalnega programa, bom zapisal

Če želite prebrati preostanek tega članka, se morate prijaviti. Prijavite se ali registrirajte kot uporabnik.