ODGOVORNOST 4

ODGOVORNOST 4

Kaj nam odgovornost prinaša?
Ko prevzamemo popolno odgovornost nad svojim življenjem, se zgodi veliko dobrih stvari. Kot vsako stvar niti odgovornosti ne obvladamo čez noč, ampak je potrebna dnevna praksa in izpopolnjevanje. Vendar je ves trud poplačan, ko dojamemo koncept odgovornosti in to redno uporabljamo.

Sam sem se začel odgovornosti učiti komaj pri 28 letih, saj prej nisem poznal tega koncepta, oziroma je bil koncept odgovornosti zelo zelo slab. Lahko rečem celo nasproten z mojim sedanjim konceptom. Če pomislim za nazaj, sem takrat verjel, da sem odgovoren za svoje življenje, to pa zato, ker nikjer nisem videl prave odgovornosti, o kateri danes govorim. Verjel sem v tisto, kar sem poznal. Poznal sem pa tisto, kar mi je bilo predstavljeno.

V okviru takratnega koncepta odgovornosti, ki jo danes imenujem neodgovornost, sem bil veliko časa pod stresom. Najprej, ker sem se odgovornosti bal in verjel, da sam nisem zmožen prevzeti odgovornost zase in še za druge ljudi (partnerko, bodoče otroke, bivališče itd. …) Nato, ker je ta odgovornost bila čudno povezana z mnenji drugih oseb, tretjič, ker sem se preveč oziral in krivil za reakcije drugih, in kot četrtič, me je bilo strah narediti napako oziroma zgrešiti.

Odgovornost in stres ne gresta skupaj. Kdor ju enači ima nepopolno definicijo odgovornosti ali stresa.

Torej kaj nam prinese ta prava odgovornost?
Predvsem neko določeno stopnjo notranjega miru. Ko prevzamemo odgovornost, se najprej prenehamo kriviti, kar samo po sebi zmanjša lasten pritisk na nas. Beseda kriviti se nas avtomatsko potlači in da občutek nemoči, medtem ko beseda odgovoren nas rahlo dvigne, saj se zavedamo, da imamo možnost nekaj spremeniti.

Naslednja stvar je ta, da ne glede na to, kaj drugi rečejo, se zavemo, da je to samo povratna informacija, s katero lahko kaj naredimo. Npr.: nas nekdo kritizira. Če smo neodgovorni, se bomo počutili manjvredne. Posledično bomo osebo kritizirali in se počutili nelagodno. Če smo odgovorni, se zavemo, da je kritika nekoga samo neka vrsta informacij, ki jih pridobivamo od okolja, da se odločimo, ali bomo nekaj ukrenili ali ne. Ali se bomo izboljšali ali ne. Pri tem sočloveka ne obsojamo in ne spustimo naše vrednosti.

Največja pridobitev odgovornosti pa je občutek moči nad svojim življenjem. Zaupamo si, da zmoremo urediti vse, kar nam je dano v življenju. Vemo, da smo mi center vsega dogajanja v našem življenju in je vse odvisno od nas. Torej se nam ni treba zanašati na nobenega, ampak samo nase.

Ena od posebnih dodanih vrednosti razumevanja odgovornosti je ta, ker se naučimo, da smo odgovorni samo za svoje življenje in za nobenega drugega. Ne za partnerja, ne za otroka, ne za starše, kolega, prijatelje itd. Ampak samo zase.

Kar velika teža se sprosti, drži?