JAZ 2019 – DRUŽINA

JAZ 2019 - DRUŽINA

Po nekaj dneh se zopet vračamo na serijo objav JAZ 2019. Tokrat bom malo pisal o družini, saj želim, da se začnete zavedati, kaj vse vpliva na odnose z osebami, ki ji intepretiramo kot družina. NE bom se dotikal čisto vseh področji, ki vplivajo na družino, vendar želim, da razumete koncept družine, preden začnete izboljševati to področje.

Naučeni smo, da družina je sestavljena iz staršev in otrok, da starši vedo kaj je najbolje za otroke, da družina je sveta, posebna zveza, ki nikoli se ne pretrga, da je to zelo zelo pomembna stvar v življenju, ter da v družinskem krogu smo nekako varni. Žal pa moramo tukaj pogledati resnici v oči in si natočiti čistega vina. Koliko družin je takih, kot smo naučeni, da bi morali biti? Koliko je takih otrok kot bi “morali biti” po standardu staršev in okolice?

Spoštovanje, razumevanje, podpora, sprejemanje, občutek varnosti itd.? Koliko tega je v današnjih družinah? Po vsakodnevni praksi, ko imam na svetovanju starše, otroke, može, žene bi si upal trdit, da je tega zelo, zelo malo. Še več, nekatere zgodbe so tako pretresljive, da se sprašujem kaj vse smo sposobni vmestiti v pojem družina.

Zakaj pa se to dogaja?
V šali velikokrat rečem, da igramo igro (življenje), katere pravil sploh ne poznamo. In res je. Ne poznamo pravil te igre, pa tudi ko nam jih nekdo pove, ga smatramo kot malo čudnega, zato nič ne spremenimo in rezultati so isti. Einstain je rekel, “Norost je ponavljanje starega ravnanja in pričakovanje drugačnih rezultatov.”

Torej z željo po drugačnih odnosih v družini moramo tudi drugače razumeti delovanje in pomen družine.

Zavedajte se, da vaši otroci so izbrali vas, da se oni od nas naučijo nekaj in mi od njih. Prišli so k nam po lekcijo in izkušnje in niso naša last. So samo osebe, ki so prišle skozi nas v življenje in bodo v neki točki odšle. Naša naloga pa je samo, da jih na osnovi našega dojemanja sveta mentoriramo, torej jim pomagamo, da pridobijo več informaciji, odločitev pa morajo sprejeti sami. Edino stvar, ki jo lahko mi naredimo za otroka je to, da smo mu dober zgled. Pozabimo na to, da mi vemo kaj je najbolje za njih, ker v resnici še zase ne vemo kaj je dobro za nas, kako lahko potem pričakujemo, da bomo vedeli kaj je za drugo osebo, pa čeprav je to naš otrok.

Osebe v naši družini imajo vsak svojo vlogo, vsak svojo zgodbo in niso naša last. Imajo svoja razmišljanja, svoja prepričanja, svoje namene in poslanstvo na katerem delujejo. Prav tako kot mi.

Če želite boljše družinske odnose, potem najprej poskrbite zase, tako, da poskrbite za svoje bolečine in travme, ki jih nosite na okrog. Razširite svoje znanje in dojemanje sveta. Naučite se pravil igre, ki jo imenujemo življenje, šele nato lahko poskrite za ostale.